Basfilter
Instrument
Musikstil
Nyckelord
Utgåva
Lär dig och öva
Språk
Svårighetsgrad

Brassband – noter

Här hittar du ett stort urval av noter för brassband i olika musikstilar!

Begreppet “brassband”

Med begreppet “brassband” kan menas flera ensembleformer. Det finns brassband i New Orleans där inte bara blåsinstrument utan också klarinett och saxofoner ingår. Saxofonen används mest i jazzensembler, liksom i hiphop och funk. I östeuropeisk folkmusik finns också brassband i olika formationer.

Den mest kända formen för brassband är den brittiska varianten. Denne har sitt ursprung i början av 1800-talet i de engelska kolgruvsområdena. Vid den tiden grundades fabriksband för att ge arbetarna ett ytterligare incitament och främja gruvan. Frälsningsarmén spelade också en viktig roll i denna utveckling, då det från 1880 var en plikt för alla officerare och soldater att lära sig spela ett blåsinstrument.

Den vanliga uppställningen av ett brassband består av 25 blåsare och 3 till 4 slagverkare. Blåssektionen (spelade av kornetter, ett flygelhorn, althorn, barytonhorn, eufonium, tromboner och tubor) transponeras ofta och noteras mestadels i g-klav, med undantag för bastrombonen. Numera finns brassband, särskilt i Norge, Belgien, Nederländerna och Schweiz, som gör musik på en mycket hög nivå.

Fler länkar till blåsmusik:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Beställ och köp noter online.

Din specialist för alla sorters musiknoter. Onlinebutik för noter och play along för nedladdning, böcker, notställ, notställslampor, tillbehör.

Det finns en separat Stretta-webbplats för landet Över hela världen. Om din beställning ska levereras till detta land kan du byta så att leveranstider och fraktvillkor visas korrekt. Din varukorg och ditt kundkonto förblir oförändrade.

sv-netbyta till Stretta Music Över hela världensv-sestanna på Stretta Music Sverige