Basfilter
Instrument
Musikstil
Nyckelord
Utgåva
Lär dig och öva
Språk
Svårighetsgrad

Barocken – noter

Barocken börjar med den kreativa perioden av Claudio Monteverdi i början av 1600-talet och slutar med Johann Sebastian Bach 1750. Här hittar du alla noter från denna händelserika epok!!

Barockens kännetecken

Ett mycket karakteristiskt drag för denna period är införandet av basso continuo. Den kontinuerliga, oavbrutna baslinjen utgör den harmoniska grunden för barockmusiken. Parallellt med detta utvecklades kyrkotonarterna, som hade använts fram till dess, till det dur-moll-system som fortfarande är vanligast idag.

Barockmusikens uttryck formades av läran om affekter. Det fanns ett rikt system av figurer som motsvarade den musikaliska retoriken och med hjälp av vilka människans känslomässiga tillstånd kunde skildras musikaliskt.

I Italien framträder operan som en ny uttrycksform som kombinerar ord, text, handling och scenografi. Andra musikaliska former under denna tid var i viss mån concerto grosso, svit, fuga, barocksonat, kantat och oratorium. De mest kända oratorierna från den här perioden är troligen av J. S. Bach: Juloratoriet, Matteuspassionen och Johannespassionen.

Andra viktiga representanter för barocken:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Beställ och köp noter online.

Din specialist för alla sorters musiknoter. Onlinebutik för noter och play along för nedladdning, böcker, notställ, notställslampor, tillbehör.

Det finns en separat Stretta-webbplats för landet Över hela världen. Om din beställning ska levereras till detta land kan du byta så att leveranstider och fraktvillkor visas korrekt. Din varukorg och ditt kundkonto förblir oförändrade.

sv-netbyta till Stretta Music Över hela världensv-sestanna på Stretta Music Sverige